EU mist GRIP op vastgoed: Een € 347,6 mln huurcontract als molensteen

Gisteren verscheen onderstaand artikel in het FD. Wederom een ‘gevalletje’ slecht vastgoedmanagement met ingrijpende gevolgen.

De verhuizing van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) uit Londen dreigt voor de Europese Unie een dure aangelegenheid te worden. Het hoofdkantoor in een wolkenkrabber in het zakencentrum Canary Wharf is gehuurd tot 2039, zonder een clausule voor vervroegde opzegging.

Dat blijkt uit een rapport van het Europees Parlement, waarover De Telegraaf donderdagochtend al schreef. Het huurcontract voor het gloednieuwe pand werd getekend in 2011, met als ingangsdatum 1 juli 2014 voor een periode van 25 jaar. Het is niet duidelijk waarom er geen opzegclausule in het contact werd opgenomen. Maar destijds werd ook niet gerekend op een Brits vertrek uit de EU.

Het huidige hoofdkwartier van de Europese Medicijnenautoriteit in Londen. Foto: Ian Tuttle/REX/Shutterstock
Door de brexit willen de 27 overblijvende EU-landen EMA zo snel mogelijk uit Londen weghalen. Hetzelfde geldt voor de Europese bankenautoriteit EBA in de Britse hoofdstad. Nederland heeft vorige week voorgesteld om het geneesmiddelenbureau, dat zo’n duizend werknemers heeft, op een ‘toplocatie’ in de regio Amsterdam te huisvesten, maar er zijn nog zeker achttien andere EU-landen die belangstelling hebben.

Uit het parlementsrapport blijkt dat tot 2039 nog een huursom van €347,6 mln moet worden overgemaakt voor het Londense kantoor. De huur bedraagt jaarlijks bijna £13,7 mln. De lopende contractuele verplichtingen zullen volgens het parlement ‘waarschijnlijk in overweging worden genomen’ bij de onderhandelingen tussen de EU en de Britse regering over de scheidingsvoorwaarden voor de brexit.

Onlangs bleek dat de Europese Commissie wil dat de Britten opdraaien voor de ‘specifieke’ kosten die met de verhuizing zijn gemoeid, maar de Britse regering zou haar gesprekspartners erop kunnen wijzen dat aan EU-zijde een grote fout is gemaakt bij de ondertekening van het contract. Het Europees Parlement zegt met ‘zorg’ naar de huidige situatie te kijken.

Bij bankenautoriteit EBA lijken soortgelijke problemen niet te spelen. Deze Europese toezichthouder betrok eind 2014 een nieuw pand in Londen, ook in Canary Wharf, maar heeft volgens een melding in de eigen jaarrekening in het huurcontract opgenomen dat vanaf 8 december 2020 gebruik kan worden gemaakt van een ontbindingsclausule.

(Bron: https://fd.nl/economie-politiek/1199903/eu-zit-tot-2039-vast-aan-londens-kantoorpand)