Waarom een thermostaat meer kost dan het grootste bouwbedrijf!

Ik zag een tijd geleden het volgende bericht voorbij komen. “Google has closed the books on its $3.2 billion purchase of Nest Labs.” Wacht even, Google koopt een thermostaat voor 3.2 miljard dollar. Goedemorgen zeg! Google wil de stap zetten in de Smart-home systems, aldus de verklaring van de topman. Amper twee jaar geleden werd de eerste Nest gelanceerd. Toen Google het kocht waren er 280  mensen werkzaam bij het bedrijf. Inmiddels zijn dat er zo’n 1100.

Laten we dat eens vergelijken met het grootste bouwbedrijf van Nederland, De Koninklijke BAM Groep. De cijfers van de Koninklijke BAM Groep zijn indrukwekkend. De omzet in 2014 was ruim € 7.3 miljard, met afstand de kampioen van Nederland. En met ruim 23.000 medewerkers mag je toch spreken van een immens concern. Verder zijn ze internationaal actief en ontvangen ze regelmatig prijzen voor hun producten. De waarde van het bedrijf is echter “maar” € 1.2 miljard, aldus de aandelenwaarde maal het aantal uitstaande aandelen.

Toch zal Google niet snel een bod doen op de BAM Groep. De BAM Groep past niet bij de visie van Google. Nest is namelijk niet zo maar een bedrijf. Nest is mede opgezet door twee voormalige top enigneers van Apple, Tony Fadel and Matt Rogers. De belofte is dat de slimme Nest 20 tot 30 procent beter functioneert dan traditionele thermostaten. Door het systematisch verzamelen van data omtrent het gedrag van de bewoner(s), het weer en de cv-installatie kan de zelf-lerende Nest zich steeds beter aanpassen aan de omstandigheden. Daarnaast kan de thermostaat verbonden worden met de slimme camera en de slimme rookmelder van Nest. Het gebruik van big data vormt daarmee de kern van het businessmodel. Om deze data te managen heeft Nest de meest creatieve, fascinerende en slimme mensen op de wereld aan zich gebonden, aldus de Google topman.

Google kondigde onlangs aan de vastgoedmarkt te gaan betreden. Wat gaat Google Ignite Real Estate veranderen aan de vastgoed markt? Dat en meer in de volgende blog.

Related Posts

Leave a Reply